Utile

Tiroida: o glandă mică, impact major asupra sănătăţii

Tiroida este o glandă mică, dar când intervine disfuncţia tiroidiană, ea poate avea un impact major asupra sănătății întregului organism, de la sistemul nervos și tonusul psihic, până la aparatul cardiovascular.

American Thyroid Association (ATA) și American Association of Clinical Endocrinologists (AACE), cele 2 mari societăți de endocrinologie desfășoară o campanie de informare legată de afecțiunile tiroidiene pentru a ajuta persoanele afectate să recunoască semnele și simptomele și să se îndrepte către endocrinolog pentru diagnostic și tratament.

De ce este important să ne gândim la tiroida?
  • Până la 60% dintre persoanele care suferă de o afecțiune tiroidiană nu știu de existența ei
  • 10% din populația generală ajunge să dezvolte, pe parcursul vieții, o formă de afecțiune tiroidiană, ceea ce face ca bolile tiroidiene să fie mai frecvente decât diabetul zaharat
  • Femeile sunt de 5-7 ori mai frecvent afectate decât bărbații; o femeie din 8 suferă de o afecțiune tiroidiană
  • O disfuncție tiroidiană nerecunoscută la timp poate crește riscul de apariție a unor complicații cardiovasculare, osteoporoză și infertilitate
  • Până la 65% din populație este identificată ecografic ca având noduli tiroidieni
  • Cancerul tiroidian este cea mai frecventă malignitate endocrină; de cele mai multe ori are o evoluție blândă și este curabil, dar există și forme agresive pentru care este important diagnosticul precoce și tratament personalizat.

Cefasel® 200 nutri Stix este un produs de înaltă calitate pentru aportul zilnic de seleniu foarte necesar în controlul patologiilor tiroidiene. Suplimentul alimentar Cefasel cu aromă naturală de afine-lavandă  conţine seleniu într-o formă care poate fi uşor metabolizată de organismul uman.

Boala nediagnosticată

Potrivit Asociatiei Americane a Endocrinologilor Clinici din SUA, exista un numar foarte mare de paciente care se prezinta la medic pentru tratarea simptomelor menopauze. Acestea primesc un tratament care se adreseaza exclusiv ameliorarii lor, desi manifestarile clinice in cauza se datoreaza partial si unei boli tiroidiene nediagnosticate.

Femeile sunt mai susceptibile la dezvoltarea bolilor glandei tiroide decat barbatii, iar instalarea acestora coincide de multe ori cu varsta menopauzei. Acesta este motivul pentru care expertii medicali recomanda pacientelor care au trecut de varsta de 40 ani sa apeleze si la examinarea functionalitatii glandei tiroide, in cadrul analizelor efectuate anual.

Mai multe despre tiroidă si menopauza citiţi AICI