Durerile in gat – cand si daca ne alarmam?

 

Vremea ne pune incontinuu la incercare rezistenta organismului. Cum in jurul nostru au fost identificate peste 200 de virusuri responsabile de infectii respiratorii, suferintele de sezon devin inevitabile. Cele mai frecvente dintre acestea sunt durerile in gat, pentru ca majoritatea virusurilor se cantoneaza la nivelul amigdalelor, faringelui sau laringelui.

Iata mai jos raspunsurile la cele mai des intalnite intrebari referitoare la durerile in gat, raspunsuri oferite de doamna doctor Raluca Grigore, medic primar ORL la Spitalul Clinic Coltea.

Care sunt cauzele durerilor in gat?
Durerea poate avea multiple cauze, incepand cu infectiile simple, virale sau bacteriene, continuand cu boli cu substrat digestiv si pana la temuta maladie canceroasa. De aceea durerea in gat, fara o cauza evidenta si care nu cedeaza in timp, trebuie tratata cu atentie de medic.

Cum tratam durerile in gat in functie de cauze?
Durerea determinata de infectia virala (viroza banala) sau bacteriana este o durere spontana si care se agraveaza la inghitit.  Ea se trateaza cu simptomatice, local, dar si cu antiinflamatoare sistemice, si eventual cu antibiotic. Durerea determinata de tumori presupune tratamentul adresat tumorii, de obicei un tratament individualizat, chirurgical.

Daca nu sunt tratate corespunzator ce complicatii pot aparea?
In absenta tratamentului antibiotic corect condus, in cazul anginelor acute bacteriene, acestea se pot complica cu aparitia unui flegmon periamigdalian si in cazuri rare si grave chiar adenoflegmoane laterocervicale care necesita tratament chirugical.

Cand ne alarmam?
Ne alarmam atunci cand durerea nu dispare in urma tratamentului corect condus. Atunci cand apare o limitare a deschiderii gurii. Atunci cand durerea iradiaza in ureche, dar si atunci cand este insotita de modificari ale vocii, ale respiratiei si imposibilitatea pacientului de a se alimenta.

Cand ne tratam singuri, cand mergem la medicul de familie si cand la specialistul ORL?
Bine ar fi sa nu ne tratam singuri mai mult de 3 zile.  Si asta numai atunci cand avem si alte semne de viroza, cum ar fi febra, cefaleea, durerile musculare, obstructia nazala. De obicei in perioadele de epidemie. Ar trebui sa mergem la medicul de familie in toate celelalte cazuri. Iar acesta va hotari cand trebuie sa apeleze la medicul specialist. Specialistul ORL va face un consult amanuntit, obligatoriu un examen fibroscopic care investigheaza tractul aerodigestiv superior si eventual va preleva biopsii din zonele suspecte.

In cazul durerilor de gat este intensitatea durerii un corespondent real al gravitatii problemei?
Nu, intensitatea durerii nu este intotdeauna un corespondent real al gravitatii. De cele mai multe ori durerea severa acuta este apanajul infectiilor. Durerea surda, insidioasa, uneori o jena sau senzatia de «ceva in gat» este apanajul cancerului.

Tratamente naturiste recomandate de specialist pentru durerile in gat.
Pentru durerea de cauza virala se pot folosi preparate sub forma de spray (Spray Antiviral) sau tablete cu Propolis, tablete complexe cu o combinatie de plante (Esberitox)

De cele mai multe ori in cazul durerilor in gat omul apeleaza la ceai fierbinte, miere, cu sau fara lamaie. Sunt aceste remedii utile?
Ceaiul cald, nu fierbinte (bauturile fierbinti nu sunt recomandate, ele chiar favorizeaza dezvoltarea unor tumori), cu miere si/sau cu lamaie sunt remedii utile pentru infectiile acute. Atat pentru ca ele calmeaza mucoasa faringiana iritata, dar si pentru efectul hidratant. Stiut fiind ca pacientul cu viroza si febra are nevoie de hidratare corecta.

In cazul durerilor in gat ce presupune preventia?
Daca ne raportam la infectii, preventia este clara; daca ne raportam la tumori, discutia este foarte larga si are ca piloni principali consumul cronic de alcool si fumatul.

Cum ne recomanda specialistul sa reactionam cand ne doare gatul?
La primele semne sa apelam la medicamente simptomatice sub forma de tablete sau spray. Iar daca durerea nu raspunde, trebuie obligatoriu sa mergem la medic.

In ce situatie avem nevoie de antibiotice?
Doar in infectii dovedit bacteriene.

Cand este necesara pauza vocala?
Pauza vocala are legatura cu laringita, care nu se insoteste de durere in gat, ci doar de modificarea vocii. Pauza vocala totala este necesara in unele situatii restranse, dar numai dupa un consult al medicului specialist.

Orice durere de gat presupune o afectare a corzilor vocale sau doar cele cu raguseala?
Doar cele cu raguseala.

Ce facem daca am ragusit?
Daca este o raguseala ce dureaza putin, 7-10 zile, luam medicamente simptomatice, daca dureaza mai mult mergem obligatoriu la ORL.

Care este cauza raguselii?
Multiple, de la simple infectii acute, la boli precum TBC, la efortul vocal incorect sau cancer.

Daca raguseala nu este insotita de durere, cum reactionam?
Mergem la doctor.

Si un mini-interviu despre laringite, puteti asculta aici cu Raluca Grigore, medic primar O.R.L. Spitalul Clinic Colțea, Șef lucrări UMF „Carol Davila”, București