Sindromul de apnee în somn
Sindromul de apnee în somn este cea mai comună tulburare de somn și cu cea mai mare adresabilitate către medicul specialist pneumolog cu competență în somnologie.
Este o afecțiune definită de prezența a cel puțin 5 evenimente respiratorii pe parcursul unei ore de somn cu durata de minim 10 secunde. Evenimentul respirator poate fi reprezentat de o apnee (oprirea respirației) sau hipopnee (scăderea amplitudinii fluxului respirator).
Bărbații sunt în general mai predispuși în a dezvolta această patologie, comparativ cu femeile. Vârsta (>50 ani), obezitatea (IMC>35 kg/m2), circumferința gâtului (>43-45 cm la bărbați și >37 cm la femei) sunt de asemenea factori predispozanți.
Bolile cardiovasculare asociate (hipertensiune, tulburări de ritm cardiac, cardiomiopatii), diabetul zaharat sunt frecvent asociate sindromului de apnee în somn.
Afecțiunile din sfera ORL, precum deviația de sept nazal, rinita cronică hipertrofică (hipertrofia de cornete nazale), hipertrofia luetei (omuşorului), baza largă de implantare a limbii, hipertrofia amigdalelor, micrognaţia („mandibulă retrasă”) cresc riscul de opriri de respirație pe perioada somnului.
Simptome:
– Sforăit intens, zgomotos, uneori mai tare decât vorbitul cu voce tare
– Somnolență în timpul zilei
– Cefalee
– Scăderea capacității de concentrare în efectuarea activităţilor cotidiene
– Somn neodihnitor
– Multiple treziri pe perioada nopții
– Opriri de respirație pe durata somnului semnalate de anturaj
Diagnosticul se pune în urmă înregistrării evenimentelor nocturne prin poligrafie ventilatorie nocturnă diagnostică/ polisomnografie.
Este un sindrom ce necesită evaluare multidisciplinară, pornind de la vizita la medicul diagnostician (medicul pneumolog), în funcție de severitate și opțiuni terapeutice mergând până la vizita la medicul ORL-ist, cardiolog.
Tipuri de apnei: obstructive, centrale, mixte
Severitate:
- 5-15 evenimente/oră-ușor
- 15-30 evenimente/oră-moderat
- >30 evenimente/oră-sever
Tratamentul standard constă în utilizarea terapiei cu CPAP (continuous airway presure). Corectarea excesului ponderal poate scădea severitatea sindromului cu scăderea numărului de evenimente cu până la 30%.
O altă opțiune terapeutică complementară poate fi recomandarea medicului ORL-ist de corecție a eventualelor patologii obstructive ale tractului respirator superior (deviații de sept nazal, hipertrofie de cornete, hipertrofie de luetă etc.)
Multe persoane nu cred ca sforăitul este un simptom al unei boli grave!
Dr. Adelina Dinuț, medic specialist pneumolog, competenţe somnologie nivel I+nivel II
Recomandarea noastra pentru hidratarea mucoaselor RINOPANTEINA (spray sau unguent)
De primă intenție în:
• rinita atrofica și hipertrofica
• rinita alergica și medicamentoasa
• după intervențiile chirurgicale (polipi, mucotomie, septoplastie, rinoplastie, FEES)
• la purtători de dispozitive CPAP, mască de oxigen
RINOGERMINA reprezintă revoluția în bacterioterapie. Este rezultatul a 15 ani de studii pentru a găsi cele mai adecvate tulpini de bacterii care să fie eficiente și sigure.
Aşa încât putem să tratăm dar și să prevenim infecțiile tractului respirator (otite, adenoiditie, rinosinuzite, rinofaringite etc) utilizând cea mai nouă abordare terapeutică: bacterioterapia intranazală. RINOGERMINA este un spray nazal ce conține două bacterii saprofite ale mucoasei nazale: Streptococcus salivarius 24SMBc și Streptococcus oralis 89a.
Aceste tulpini bacteriene aparțin genului alfa-hemolytic, streptococcul saprofit, care reprezintă prima linie de apărare a mucoasei nazale și sinuzale și au funcția de barieră biologică.
- Colonizează mucoasa nazală
- Nu sunt patogene
- Sunt foarte sensibile la antibiotice
- Nu determină toxicitate sistemica
- Nu determină sensibilizarea imunologică a organismului și nu duce la selectarea microorganismelor rezistente
Produsele noastre le găsiţi în farmacii sau, la preţ de importator, cu un singur click, aici www.farmaciile3f.ro
(Produsul Rinogermina se găsește exclusiv în farmacii, neputand fi livrat prin curier din cauza condițiilor de păstrare)