Utile

Alergia la ambrozie – un pericol din ce în ce mai răspândit

Știati că alergia la  ambrozie este una dintre cele mai severe forme de alergie? Ambrozia este cea mai alergenică plantă din România. Polenul acestei plante, purtat de vânt, provoacă polinoze (rinită alergică, conjunctivită alergică, astm, leziuni urticariene de contact) la sfârşitul verii – începutul toamnei, fiind unul dintre factorii agravanţi ai astmului bronşic. 

Răspândită prin aproape toate zonele ţării, Ambrosia artemisiifolia, este cunoscută şi sub denumirile populare de iarbă de paragină, iarba pârloagelor sau floarea pustei.  Plaanta înflorește în lunile august-septembrie. Din cauza încălzirii globale este însă posibil să te confrunţi cu o alergie la ambrozie chiar de la mijlocul lunii iulie.

Simptomele pot fi confundate cu o răceală

Alergia la ambrozie seamănă cu o răceală banală. Dar faptul că simptomele nu cedează la medicaţia specifică unei răceli ar trebui să te pună pe gânduri. Iată care sunt simptomele alergia la ambrozie:

  • rinoree apoasă (nas înfundat, nas care curge)
  • tuse uscată
  • strănuturi repetate
  • lăcrimarea ochilor
  • senzaţii de mâncarime la nivel ocular, nazal şi faringian
  • nervozitate
  • stări de anxietate
  • insomnii
  • dureri de cap

Atenţie! Netratat acest tip de alergie poate declanşa chiar şi crize de astm broşnic. Prezintă-te la medic dacă simptomatologia se agravează.

Cum simptomatologia este asemănătoare trebuie să ţii cont că alergia nu dă, în general, febră. În plus, faţă de o răceală normală, alergia are o simptomatologie foarte agresivă, iar simptomele sunt mult mai neplăcute decât în cazul unei răceli.

Tratament de lungă durată

Pentru a scăpa de alergia la iarba de paragină este nevoie de un tratament de lungă durată, care va consta în  spray-uri nazale, oculare, antihistaminice, cortizon, inhalant, pe cale orală sau injectabil etc. Netratată această alergie te va afecta în fiecare an. Pentru a evita aceste neplăceri este nevoie ca un medic să îţi recomande o schemă de tratament de desensibilizare care va dura, în funcţie de cât de mare sensibilitate ai la ambrozie, între 6 luni şi 3 ani. În general, această schemă începe imediat ce polenul de ambrozie dispare, adică la sfârşitul lunii octombrie.

Până atunci însă, ameliorați simptomele.

Cum ameliorezi simptomele?

Tratamentul naturist are in principal rolul de stimulare a imunitatii organismului si de ameliorare a simptomelor alergiei. Acesta se face doar in completarea celui medicamentos, cu atat mai mult cu cat unele plante pot, si ele, sa contina alergeni.

Si in fitoterapie trebuie sa cerem ajutorul specialistilor, astfel incat sa ne tratam cu produse sigure si eficiente. Specialistii 3F Plantamed va pun la dispozitie produse selectionate cu grija, fabricate in conditii de siguranta, studiate de zeci de ani, eficiente si cu efecte adverse bine controlate.

De aceea pentru stimularea imunitara Plantamed recomanda complexul natural imunactiv din indigo salbatic, Echinacea si Thuja care in Esberitox®N Tablete activeaza capacitatea de aparare a organismului pe trei căi diferite.

Iar pentru rinoreea din rinita alergica, pentru a evita folosirea vasoconstrictoarelor  folositi  GripStop, picături care reepitelizeaza si hidrateaza mucoasa nazală si au si un efect antiinflamator.

Rinopanteina , sub forma de spray sau unguent este un remediu de neinlocuit in rinita alergică si medicamentoasă, pentru proprietatile sale de a reface integritatea structurala si funcționala a mucoasei nazale afectate de folosirea picaturilor vasoconstrictoare.

Toate cele trei produse sunt recomandate si copiilor foarte mici si gravidelor si lauzelor, pentru folosire indelungata

 

Complicaţiile rinitei alergice

În majoritatea cazurilor, rinitele alergice evoluează cu simptomele supărătoare enumerate mai sus, rămânând doar la acest stadiu. În stadii mai avansate, la unii copii poate să apară și sinuzita, care provoacă durere și disconfort.

Inflamația și infecția pot favoriza apariția sângerărilor nazale , din cauza fragilizarii învelișului intern al nasului.

Copiii mici pot avea risc de apariţie a otitelor  drept complicație a sinuzitelor, acuzând durere de ureche și scăderea auzului.

Pentru rinită alergică la copii, 3F Plantamed recomandă Narivent de la D.M.G. Italia, specializat in dispozitive medicale ce trateaza afectiunile nazale.

Narivent reduce edemul, congestia nazală și alte simptome semnificative la copiii cu rinită alergică.

În urma studiilor făcute pe un eșantion de pacienți cu vârstă pediatrică (vârstă medie 9,6 ani) cu diagnostic de rinită alergică intermitentă sau persistentă, tratați cu Narivent timp de 4 săptămâni, în urma evaluării subiective a simptomelor, înainte și după 30 de zile de tratament cu Narivent, s-a dovedit că Narivent are rezultate comparabile cu corticosteroidul nazal, dar cu un profil de siguranță mai ridicat.

Produsele noastre le găsiţi în farmacii sau, la preţ de importator, cu un singur click, aici www.farmaciile3f.ro