Utile

Ştiţi ce este semnul Koplik şi ce boală anunţă?

Semnul Koplik (petele Koplik, punctele Koplik) sunt pete pe mucoasa bucală, foarte caracteristice stadiului primar al rujeolei. În general, acestea fac parte din preambulul bolii. Ele nu sunt contagioase și se rezolvă de la sine după câteva zile.

De ce apar petele Koplik?

Petele Koplik din interiorul gurii apar, în general, cu o zi înainte de erupția tipică a rujeolei. Acestea sunt denumite după persoana care le-a descris pentru prima dată în 1896, pediatrul american Henry Koplik.

Aceste leziuni sunt de culoare albicioasă, cu un relief minim și un diametru de 2 până la 3 milimetri. Ele se depun pe un fond de mucoasă înroșită. Pe lângă mucoasa bucală, petele Koplik pot fi întâlnite şi pe pliul conjunctival (ochii) și pe mucoasa vaginului sau a intestinului.

Sprayul Antiviral de la 3F Plantamed conține o combinație de extracte naturale din scoarță de stejar și rădăcină de lemn dulce care calmează iritația mucoasei bucale și ajută la regenerarea acesteia. Scoarța de stejar are un efect antiinflamator, astringent și antiviral. Iar rădăcina de lemn dulce inhibă aderența virală. În plus, dexpanthenolul din compoziția spray-ului stimulează cicatrizarea și vindecarea mucoasei bucale.Astfel durerea este calmata iar pacientul se poate alimenta.

Rujeola este o boală exantematică sau eruptivă foarte frecventă în copilărie, în special înainte ca vaccinarea să fie inclusă în programul obligatoriu.

În era pre-vaccinală, era una dintre principalele cauze de mortalitate și morbiditate la copii, deoarece este foarte contagioasă prin expunere directă.

Pentru a evita răspândirea virusului, este foarte important să se facă un diagnostic precoce, iar petele Koplik sunt un element cheie în acest sens.

Relația dintre petele Koplik și rujeolă

În 60% din cazurile de rujeolă, petele Koplik sunt prezente înaintea oricăror alte simptome ale bolii.

Pe măsură ce leziunile cutanate se dezvoltă, aceste pete la nivelul mucoasei încep să se estompeze. După câteva zile, mucoasa revine la starea sa normală, iar erupția cutanată capătă un rol central.

Fazele rujeolei

Pe baza evoluției bolii și a simptomelor care apar în fiecare etapă, au fost definite patru faze ale rujeolei:

Faza de incubație: include primele 7 zile de la contactul cu virusul, timp în care copilul nu prezintă niciun simptom.

Faza prodromală (catarală): începe cu febră, urmată de tuse, catar, conjunctivită și enantemă (pete Koplik). Această combinație de simptome este cunoscută sub numele de triplă răceală.

Faza de erupție cutanată: se caracterizează printr-o erupție cutanată tipică bolii.

Faza de recuperare.

În plus față de aceste simptome, rujeola poate duce la infecții ale urechii, pneumonie și leziuni cerebrale.

Cum se tratează rujeola?

Rujeola este o boală virală acută, foarte contagioasă și, din fericire, prevenibilă.

În prezent, nu există o opțiune de tratament specific, ci se oferă doar un tratament simptomatic pentru a însoți procesul natural până la rezolvare.

Boala are o perioadă de incubație de 3-7 zile, copilul fiind contagios de la mijlocul perioadei de incubație, mereu înainte ca primele semne clare ale bolii să apară, ceea ce crește foarte mult riscul de transmitere.
O tabletă masticabila de Esberitox  conține trei substanțe active extrase din plante, care se completează în acțiune una pe cealaltă: tuia, echinaceea si indigoul salbatic. Combinația unică dintre acestea contribuie la funcționarea mai bună a sistemului imunitar.

Gestionarea febrei, prevenirea deshidratării și măsurile adecvate de izolare sunt de cea mai mare importanță pentru sănătatea copilului și a mediului său.

Cu toate acestea, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă, de asemenea, administrarea unei doze zilnice de vitamina A copiilor cu rujeolă. Acest supliment ajută la menținerea nivelului sanguin al acestei vitamine în limite normale, iar această strategie pare a fi eficientă în prevenirea orbirii sau a leziunilor oculare.

Prevenţia rujeolei

Cheia pentru a controla această boală și complicațiile sale este vaccinarea universală. Aceasta nu numai că previne infecția, dar limitează și răspândirea virusului în cadrul comunității.

În țările dezvoltate, copiii primesc un vaccin compozit cu virus viu, care include protecție împotriva oreionului, rujeolei și rubeolei. Acesta este cunoscut sub numele de vaccinul viral ROR (rujeolă, oreion, rubeolă).

Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) recomandă următorul program de vaccinare ROR:

Prima doză: între 12 și 15 luni de vârstă.

A doua doză: între 4 și 6 ani, înainte de începerea școlii.

În plus, o doză suplimentară ar trebui administrată bebelușilor cu vârste cuprinse între 6 și 11 luni care călătoresc într-o zonă cu o circulație ridicată a acestor virusuri sau în cazul unei epidemii în comunitatea lor.

Concluzii finale despre petele Koplik

Petele Koplik preced restul manifestărilor clinice ale rujeolei și sunt foarte caracteristice acestei boli. De fapt, ele trebuie doar să fie verificate pentru a suspecta diagnosticul.

Din acest motiv, este esențial să le identificăm din timp, să semnalăm izolarea copilului și să luăm măsuri de urgență.

Produsele noastre le găsiţi în farmacii sau, la preţ de importator, cu un singur click, aici farmaciile3f.ro (Produsul #Rinogermina se găsește exclusiv în farmacii, neputand fi livrat prin curier din cauza condițiilor de păstrare)