Cum ne protejăm împotriva bolilor cauzate de aerul condiționat?
Medicii romani avertizeaza ca un numar important de cazuri se prezinta la spital cu patologii cauzate de aerul conditionat si ca filtrele acestor aparate pot fi purtatoare de virusuri. O serie de probleme de sănătate pot fi agravate, iar altele pot fi chiar declanşate de utilizarea permanentă şi incorectă a aerului condiţionat.
Viroze sau chiar pneumonii
In încăperile cu astfel de aparate, aerul este de obicei foarte uscat, ceea ce duce la uscare pielii, dar şi a mucoaselor, iar mucoasele uscate înseamnă risc mai mare de răceală sau gripă.
– aflați cum Rinopanteina unguent reepitelizeaza si hidrateaza mucoasele #naturaldebine
Specialiştii spun că, în cele mai multe cazuri, sensibilitatea crescută a unor persoane şi răcelile frecvente pe timp de vară sunt favorizate de expunerea la aerul condiţionat.
Explicaţia este că persoanele obişnuite să stea în încăperi cu aer răcit artificial îşi pierd capacitatea de a se adapta la temperaturile verii. Din acest motiv, ele transpiră abundent când se află afară, iar când intră în încăperile răcoroase, corpul lor reacţionează ca şi când ar sta în frig. Fenomenul favorizează apariţia virozelor, iar în cazurile grave determină chiar declanşarea pneumoniilor.
– aflați cum va protejeaza de virusuri sprayul Antiviral prin combinatia de extract de scoarta de stejar si lemn dulce
Rinite si crize de astm
Filtrele necurăţate în mod regulat determină şi eliberarea în încăperi a particulelor de praf, de polen şi a altor factori care pot declanşa episoade de rinită alergică şi crize de astm. Rinitele agravate dau, la rândul lor, dureri de cap, tuse uscată, sinuzite sau chiar otite medii.
– Rinopanteina spray de prima intentie in rinita alergica si medicamentoasa
Sinuzita de la aerul conditionat
Sinuzitele sunt frecvente vara si principalul factor de risc il reprezinta aparatele de aer conditionat. Aceasta pentru ca filtrele acestor aparate sunt pline de bacterii care se dezvolta bine in mediul umed.
Sinuzitele se manifesta prin dureri frecvente de cap, care pot ceda greu la analgeticele uzuale, uneori chiar cu scurgeri nazale sau chiar cu dureri oculare.
Dureri de cap
Mecanismul prin care aerul condiţionat ajunge să ne provoace dureri de cap este simplu: diferenţa de temperatură dintre aerul de afară şi cel din încăperi solicită organismul ce receptează schimbarea bruscă drept o agresiune. Prin urmare, creierul percepe acest fenomen ca pe o ameninţare, iar durerea difuză de cap apare la doar câteva minute de la intrarea în contact cu aerul răcoros.
În alte cazuri, migrenele apar pe fondul contracturilor musculare produse de expunerea directă la jetul de aer rece.
Declanşează bronşite
Expunerea prelungită la aerul condiţionat favorizează şi declanşarea bronşitelor, inflamaţii ale bronhiilor, care fac dificilă respiraţia şi favorizează tusea.
La astfel de probleme sunt expuse mai ales persoanele cu un sistem imunitar slăbit, cele care, pe lângă folosirea excesivă a aparatelor de climatizare, sunt expuse şi altor factori iritanţi pentru sistemul respirator, precum fumul de ţigară.
Atenţie la legioneloză!
O boală rară, numită legioneloză, care survine în urma contractării bacteriei Legionella pneumophila poate fi cauzată de utilizarea unor aparate de aer condiţionat neîntreţinute, cu filtre vechi. Afecţiunea are două forme de manifestare: una cu febră uşoară şi simptome gripale, uşor de vindecat cu antibiotice, şi a doua formă constă în pneumonie atipică, a cărei gravitate depinde de imunitatea organismului bolnavului.
Pericolul de deces în cazul legionelozei este de 20-35% dacă pacientul nu este tratat corespunzător şi de 40-50% în cazul în care pacientul suferă de o altă boală cronică.
Stop cardiorespirator
Este indicat ca temperatura aerului conditionat sa nu fie reglata la o diferenta mai mare de 5 grade fata de temperatura de afara (la umbra).
Persoanele care sufera de afectiuni cardiovasculare, diagnosticate sau nu, risca stop cardiorespirator atunci cand vin de la caldura in camerele cu aer conditionat. Aceasta pentru ca inima trebuie sa depuna un efort mai mare pentru acomodarea la o temperatura mai mica.
Faringite si amigdalite
O alta patologie cauzata tot de filtrele necuratate corespunzator ale aparatelor de aer conditionat poate fi faringita sau complicarea cu amigdalita. Infectia poate fi foarte serioasa, gravitatea diferind de la caz la caz.
Nevralgiile
Nevralgiile reprezinta “iritarea” unor nervi care devin durerosi. Astfel nevralgiile se pot manifesta prin dureri diverse de cap, de gat, chiar si abdominale daca sunt nevralgii de nervi intercostali ori dureri de spate.
Conjunctivite
Exista din pacate si situatii de conjunctivite de la aerul conditionat, insa acestea sunt mult mai rare decat afectiunile respiratorii cu aceeasi cauza.
Filtrele de aer ale aparatelor de aer condiţionat trebuie curăţate cât mai des. Germenii care se depun pe filtrele aparatelor de aer conditionat pot fi răspândiţi în încăperi. Din acest motiv, angajaţii care lucrează în birouri mari pot contracta cu rapiditate virusuri care produc conjunctivite virale. Conjunctivita se manifesta prin ochi rosu, cu senzatie de nisip in ochi sau gunoi in ochi, insotite de cresterea secretiilor oculare, uneori chiar si de mancarimi