Când devin durerile de sân un motiv de îngrijorare
Mastoza fibrochistică este o afecțiune benignă a sânilor, ce afectează mai bine de jumătate dintre femei. Cunoscută și sub denumirile de mastoză chistică, mastită chistică, displazia fibrochistică mamară, distrofia fibrochistica mamară, mastopatia fibrochistica, boală fibrochistică mamară, mastoza fibrochistică este o afecțiune benignă a sânilor caracterizată de prezența nodulilor la sâni și care este însoțită frecvent de durere.
30% dintre adolescente dezvoltă mastoză fibrochistică, iar incidența mai mare apare la femeile cu vârsta între 25 și 50 de ani. Odată cu înaintarea în vârstă, afecțiunea fibrochistica regresează.
Când apare mastalgia sau durerea sânilor
Durerile de sâni pot varia de la forme ușoare, până la unele severe. Ele pot să apară:
– doar câteva zile pe luna, în cele 2 sau 3 zile care preced menstruația; această durere normală, ușoară până la moderată, afectează ambii sâni.
– o săptămâna sau mai mult, în fiecare lună, începând cu perioada de dinainte de menstruație și continuând uneori pe parcursul ciclului menstrual. Durerea poate fi moderată sau severă și afectează ambii sâni.
– pe parcursul lunii, fiind o durere care nu are legătură cu ciclul menstrual al femeii.
După menopauză, femeile au uneori dureri de sâni, însă acest tip de durere este mai des întâlnit la femeile mai tinere, care nu au ajuns la menopauză.
Chisturile mici la nivelul sânilor care jenează sau dor reprezintă o problemă care trebuie semnalată ginecologului la orice vârstă. Mai exact, este vorba despre o modificare a țesutului glandular în care alveolele de la nivelul glandei mamare, locul în care se secretă laptele mai târziu, după naștere, se dilată și se acumulează niște lichide înăuntru. Astfel, apare un chist care de multe ori se resoarbe de la sine.
Când trebuie să mergi la medic
De cele mai multe ori, durerea de sâni semnalează o afecțiune necanceroasă (benignă) a sânilor și rareori indică un cancer mamar. Cu toate acestea, durerile de sâni inexplicabile care nu dispar după una sau două menstruații sau care persistă după instalarea menopauzei trebuie să fie evaluate de un medic.
Și pentru că mastopatia fibrochistică este o afecțiune și nu o patologie, puterea plantelor vă poate scoate din impas. Dar, când este vorba despre femei e poveste complicate, pentru că piață este plină de produse din plante, din care multe neverificate sau chiar periculoase.
Germania e prima țară din lume care a lansat fitoteapia ca știință care se studiază la facultatea de medicină. De ce este important aceste lucru? Pentru că poți găși în două produse aceeași plantă, important este însă ce fracțiune din ea se folosește, cât este de pură substanța, să nu facă rău, să poată fi reprodusă cu exact aceleași proprietăți și efecte în toate flacoanele, lucru care se întâmplă pe o piață controlată și în care toate produsele fitoterapeutice trebuie să aibă în spate ani de studii clinice.
Produsele din plante nu doar tratează, dar și previn
De aceea, Plantamed recomandă Femiplante cu extract uscat de fructe de Vitex agnus castus (sau Piperul călugărului). Numeroase studii ulterioare au demonstrat capacităţile acestei plante de a reduce simptomatologia sindromului premenstrual (mastodinia, edeme, nervozitate, labilitate emoţională, dureri abdominale, palpitaţii, cefalee), reglează ciclul menstrual (prin normalizarea fazei luteale), reduce simptomatologia perimenopauză şi menopauză și atenție, FAVORIZEAZĂ FERTILITATEA! (prin creșterea FSH, LH şi a progesteronului). Poate fi folosit și pentru a ajuta corpul să își recapete echilibrul după utilizarea pastilelor contraceptive.