Utile

Raceala sau sinuzita?

Fie că vorbim de nas înfundat, dureri de cap ori febră, de multe ori nu ştim să facem diferenţa între o simplă răceală şi o infecţie a sinusurilor, deoarece ambele se manifestă asemănător, dar pe durate diferite.

Diferenţa dintre răceală şi sinuzita constă în faptul că simptomele ce însoţesc răceala, incluzând nasul înfundat, încep să se amelioreze după 5-7 zile. În schimb, simptomele atribuite sinuzitelor durează mai mult şi se agravează după 7 zile. De regulă, această boală apare că urmare a unei răceli, dar poate avea şi alte cauze precum rinită alergică, polipii nazali, corpi străini sau deviaţia de sept, toate acestea putând obstrucționa pasajul nazal.

Ce trebuie sa stiti despre sinuzita

Indiferent de forma, acuta sau cronica, sinuzita este dureroasa si foarte frecventa. In ciuda frecventei este, de multe ori, gresit inteleasa. Multe persoane cu aceasta afectiune au un diagnostic pus gresit sau tratamentele folosite nu sunt eficiente. Deci, inainte de a ajunge la farmacie, iata ce ar trebui sa stiti despre sinuzita.

Sinusurile sunt niste cavitati mici in craniu umplute, in mod normal, cu aer. Ele produc mucus ce ajuta la mentinerea pasajului nazal departe de alergeni si substante poluante. Sinuzita reprezinta inflamatia tesuturilor cauzata de o infectie bacteriana. Exista doua tipuri de sinuzita:
Sinuzita acuta dureaza pana la 4 saptamani;
Sinuzita cronica dureaza mai mult de 12 saptamani, chiar si ani. Cauza sinuzitei cronice este greu de identificat si de tratat.
Inflamatia initiala a sinusurilor poate aparea initial in urma unei raceli, alergii sau din cauza polipilor. La persoanele care au un sistem imunitar deficitar, sinuzita poate fi cauzata de fungi.

Alti factori favorizanti

Un episod acut, determinat de o simpla viroza, de exemplu, se trateaza imediat. Dar, atunci când exista factori anatomici favorizanti, precum deviatia de sept, sau alergia, aceasta suferinta se poate repeta la intervale variabile, devenind cronica. Tratamentul include intotdeauna preparate care se aplica intranazal (antiinflamatoare, dezobstruante), secretolitice si, uneori, antibiotic. Singur, tratamentul antibiotic nu rezolva niciodata sinuzita, cel local fiind obligatoriu. Tratamentul chirurgical este rezervat cazurilor care nu raspund la tratamentul medical corect, celor de sinuzita odontogena, complicatiilor orbitare sau intracraniene, deviatiilor de sept care impun interventia de corectie.

Remedii fitoterapeutice

Există, pentru sinuzită, un remediu fitoterapeutic foarte eficient, produs de Schaper&Brummer, standardizat si testat clinic pe loturi mari de pacienti. In Germania, unde remediile fitoterapeutice reprezinta medicatia de prima intentie in cazurile de sinuzita s-a demonstrat ca Sinutox este foarte eficient in tratamentul inflamațiilor acute și cronice ale nasului și sinusurilor, sinuzita, bronșite acute și cronice, otite medii acute și cronice.

Combinația inteligenta cu efect antiinflamator, secretolitic și antiviral din Sinutox este compusa din rădăcină de gențiană (care conţine 2 substanţe active: berberina şi hidrastina, cu activitate antibiotică cu spectru larg împotriva mai multor specii de bacterii), ciuboțica-cucului, măcriș, soc și verbină. Iar aceasta combinație acționeaza nu doar pentru ușurarea simptomelor, ci chiar pe mecanismul de producere a rinosinuzitei. Combinația unică a acestor plante are un efect secretolitic, antiinflamator, antiviral și imunomodulator.

Sinutox eliberează căile respiratorii, eliberează secrețiile, reduce intensitatea cefaleei.

Despre sinuzite si rinosinuzite – cu Paula Pascu, medic rezident ORL, Spitalul Coltea