Leziuni bucale cauzate de purtarea unui aparat dentar
Purtarea unui aparat dentar aduce numeroase schimbări în viața pacientului, de la dicție și alimentație, până la acomodarea cu prezența unui dispozitiv străin în cavitatea orală. Un aspect adesea discutat este posibilitatea ca aparatul dentar să provoace leziuni la nivelul limbii, al buzelor și al mucoasei bucale. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, explică în detaliu ce implicații pot apărea și cum pot fi gestionate aceste efecte neplăcute.
Leziunile cauzate de un aparat dentar clasic
Aparatele dentare clasice, cele cu brackeți metalici, sunt cunoscute pentru faptul că, la începutul tratamentului, pot cauza diverse leziuni la nivelul limbii, al obrajilor și buzelor. Acestea apar din cauza frecării constante a brackeților în timpul masticației, vorbirii și mișcărilor faciale.
„Aceste fenomene de adaptare sunt normale și, de regulă, se estompează în timp. Ele pot fi însă parțial prevenite prin aplicarea unor produse speciale, cum ar fi ceara ortodontică, care reduce frecarea și disconfortul,”.
Deși aceste leziuni pot provoca disconfort, este important de subliniat că ele sunt temporare și nu au consecințe grave pe termen lung.
Nu renunța la un aparat dentar din cauza disconfortului
Deși aparatele dentare pot cauza la început mici răni la nivelul limbii și gingiilor, acestea sunt parte a unui proces natural de adaptare și pot fi gestionate eficient cu ajutorul produselor adecvate și a răbdării
Sprayul Antiviral de la 3F Plantamed conține o combinație de extracte naturale din scoarță de stejar și rădăcină de lemn dulce care calmează iritația mucoasei bucale și ajută la regenerarea acesteia. Scoarța de stejar are un efect antiinflamator, astringent și antiviral. Iar rădăcina de lemn dulce inhibă aderența virală. În plus, dexpanthenolul din compoziția spray-ului stimulează cicatrizarea și vindecarea mucoasei bucale.Astfel durerea este calmata iar pacientul se poate alimenta.