Utile

Durerile în gât – când şi dacă ne alarmăm?

 

Vremea ne pune încontinuu la încercare rezistența organismului. Cum în jurul nostru au fost identificate peste 200 de virusuri responsabile de infecții respiratorii, suferințele de sezon devin inevitabile. Cele mai frecvente dintre acestea sunt durerile în gât, pentru că majoritatea virusurilor se cantonează la nivelul amigdalelor, faringelui sau laringelui.

Iată mai jos răspunsurile la cele mai des întâlnite întrebări referitoare la durerile în gât, răspunsuri oferite de doamna profesor doctor Raluca Grigore, Medic primar ORL si chirurgia capului si gatului..

Care sunt cauzele durerilor în gât?
Durerea poate avea multiple cauze, începând cu infecțiile simple, virale sau bacteriene, continuând cu boli cu substrat digestiv și până la temuta maladie canceroasă. De aceea durerea în gât, fără o cauză evidentă și care nu cedează în timp, trebuie tratată cu atenție de medic.

Cum tratăm durerile în gât în funcție de cauze?
Durerea determinată de infecția virală (viroză banală) sau bacteriană este o durere spontană și care se agravează la înghițit.  Ea se tratează cu simptomatice, local, dar și cu antiinflamatoare sistemice, și eventual cu antibiotic. Durerea determinată de tumori presupune tratamentul adresat tumorii, de obicei un tratament individualizat, chirurgical.

Dacă nu sunt tratate corespunzător ce complicații pot apărea?
În absența tratamentului antibiotic corect condus, în cazul anginelor acute bacteriene, acestea se pot complica cu apariția unui flegmon periamigdalian și în cazuri rare și grave chiar adenoflegmoane laterocervicale care necesită tratament chirugical.

Când ne alarmăm?
Ne alarmăm atunci când durerea nu dispare în urma tratamentului corect condus. Atunci când apare o limitare a deschiderii gurii. Atunci când durerea iradiază în ureche, dar și atunci când este însoțită de modificări ale vocii, ale respirației și imposibilitatea pacientului de a se alimenta.

Când ne tratăm singuri, când mergem la medicul de familie și când la specialistul ORL?
Bine ar fi să nu ne tratăm singuri mai mult de 3 zile.  Și asta numai atunci când avem și alte semne de viroză, cum ar fi febra, cefaleea, durerile musculare, obstrucția nazală. De obicei în perioadele de epidemie. Ar trebui să mergem la medicul de familie în toate celelalte cazuri. Iar acesta va hotărî când trebuie să apeleze la medicul specialist. Specialistul ORL va face un consult amănunțit, obligatoriu un examen fibroscopic care investighează tractul aerodigestiv superior și eventual va preleva biopsii din zonele suspecte.

În cazul durerilor de gât este intensitatea durerii un corespondent real al gravității problemei?
Nu, intensitatea durerii nu este întotdeauna un corespondent real al gravității. De cele mai multe ori durerea severă acută este apanajul infecțiilor. Durerea surdă, insidioasă, uneori o jenă sau senzația de «ceva în gât» este apanajul cancerului.

Tratamente naturiste recomandate de specialist pentru durerile în gât.
Pentru durerea de cauza virală se pot folosi preparate sub formă de spray (Spray Antiviral) sau tablete cu Propolis, tablete complexe cu o combinație de plante (Esberitox)

De cele mai multe ori în cazul durerilor în gât omul apelează la ceai fierbinte, miere, cu sau fără lămâie. Sunt aceste remedii utile?
Ceaiul cald, nu fierbinte (băuturile fierbinți nu sunt recomandate, ele chiar favorizează dezvoltarea unor tumori), cu miere și/sau cu lămâie sunt remedii utile pentru infecțiile acute. Atât pentru că ele calmează mucoasa faringiana iritată, dar și pentru efectul hidratant. Știut fiind că pacientul cu viroză și febră are nevoie de hidratare corectă.

În cazul durerilor în gât ce presupune prevenția?
Dacă ne raportăm la infecții, prevenția este clară; dacă ne raportăm la tumori, discuția este foarte largă și are ca piloni principali consumul cronic de alcool și fumatul.

Cum ne recomandă specialistul să reacționăm când ne doare gâtul?
La primele semne să apelăm la medicamente simptomatice sub formă de tablete sau spray. Iar dacă durerea nu răspunde, trebuie obligatoriu să mergem la medic.

În ce situație avem nevoie de antibiotice?
Doar în infecții dovedit bacteriene.

Când este necesară pauză vocală?
Pauză vocală are legătură cu laringita, care nu se însoțește de durere în gât, ci doar de modificarea vocii. Pauza vocală totală este necesară în unele situații restrânse, dar numai după un consult al medicului specialist.

Orice durere de gât presupune o afectare a corzilor vocale sau doar cele cu răgușeală?
Doar cele cu răgușeală.

Ce facem dacă am răgușit?
Dacă este o răgușeală ce durează puțin, 7-10 zile, luăm medicamente simptomatice, dacă durează mai mult mergem obligatoriu la ORL.

Dacă răgușeala este un simptom predominant, medicul poate recomanda, de asemenea, exerciții vocale sau alte tehnici pentru a reduce tensiunea asupra corzilor vocale și a îmbunătăți modul în care acestea funcționează.

Care este cauza răgușelii?
Multiple, de la simple infecții acute, la boli precum TBC, la efortul vocal incorect sau cancer. Să nu uităm însă că există şi răguşeala din refluxul gastro-esofagian.

Ce este răguşeala din BRGE (boala de reflux gastro-esofagian)?

Când acidul gastric se întoarce în esofag, poate irita mucoasa esofagiană, dar și cea din gât și din laringe. Această iritație poate cauza inflamarea și umflarea corzilor vocale, ceea ce poate duce şi la răgușeală. De asemenea, refluxul poate cauza și o senzație de arsură sau mâncărime în gât.

Dacă răgușeala nu este însoțită de durere, cum reacționăm?
Mergem la doctor.

Și un mini-interviu despre laringite, puteți asculta aici cu doamna profesor doctor Raluca Grigore, Medic primar ORL si chirurgia capului si gatului.

Toate produsele 3F PLANTAMED le găsiţi în farmacii sau, la pret de importator, cu un singur click, aici www.farmaciile3f.ro