Utile

Portofoliu pentru gravide – remedii permise în sarcină

Atunci când femeia este însărcinată sau plănuiește să rămână însărcinată, este recomandat să fie foarte atentă la medicamentele pe care le ia. Există anumite categorii de medicamente care pot fi folosite de gravide și unele care sunt total interzise.

În mod ideal, în timpul sarcinii nu ar trebui să nu iei deloc medicamente. Dar este greu de crezut că 40 de săptămâni de sarcină vor trece fără să ai simptome care să impună medicație. Iar dacă ai o afecțiune cronică, aceste lucru este imposibil.

Când medicii vorbesc despre medicamente permise pentru gravide, ei se referă mai degrabă la beneficii versus riscuri pentru mamă și bebeluș. Lista de medicamente permise în sarcină se actualizează permanent și noi substanțe intră sau ies, pe măsură ce se dovedește că sunt inofensive sau dimpotrivă, periculoase în sarcină.

De ce sunt periculoase medicamentele în cazul gravidelor

Medicamentele sunt periculoase în cazul femeilor însărcinate deoarece aceste substanțe ajung rapid direct în sistemul sanguin al fătului. Perioada cea mai critică în dezvoltarea viitorului bebeluș este primul trimestru de sarcină, în special săptămânile 3-8, când se formează organele.

Există însă cazuri în care medicul poate recomanda medicamente unei femei gravide, cum ar fi:

 • situații neprevăzute ce necesită tratament (infecții urinare, febra, toxoplasmoză)
 • existența unor boli cronice încă dinaintea sarcinii (hipertensiune, astm, diabet)

Conform datelor furnizate de Centers for Disease Control and Prevention, aproximativ nouă din zece femei au nevoie de medicamente la un moment dat în timpul sarcinii.

Potrivit FDA, există o singură categorie de medicamente care sunt considerate sigure pentru mamă și făt, acestea fiind medicamentele din categoria A (testele au demonstrat lipsa riscului pentru făt).

Medicamente care pot fi administrate în sarcină
 • Vitamine (B6, acid folic) însă în dozele recomandate de medic
 • Antibiotice de tipul penicilină, cefalosporine, macrolide
 • Antivomitive
 • Antiacide gastrice
 • Antidiareice
 • Laxative – se vor evita cele pe baza de aloe vera
 • Medicația anti HIV
 • Medicația antihipertensivă
 • Medicația anti astm
 • Anumite medicamente anti depressive
 • Anticoagulante injectabile

Orice afecțiune survenită în cele 9 luni sau în perioada de lăuzie și alăptare (gripă, constipație, nas înfundat, rinită alergică, etc) pun femeia într-o situație extrem de delicată. De aceea este foarte important să știm în primul rând cum pot fi combătute simptomele acestor afecțiuni cât mai natural.

Medicamentele pe bază de plante – sunt sigure?

Medicamentele și preparatele din plante sunt considerate sigure și recomandate femeilor însărcinate. Cu toate acestea, trebuie amintit că nu toate ierburile influențează sarcina pozitiv. Viitoarele mame ar trebui să evite preparatele care conțîn ginseng și sunătoare. Atenție la mușețel, floare de tei și frunze de zmeură – acestea pot provoca reacții adverse, de exemplu, congestia pielii mamei și o ieșire mai mare de sânge din placentă. Ca și în cazul medicamentelor tradiționale, administrarea de plante în timpul sarcinii trebuie consultată cu medicul tău.

Iată care este recomandarea noastră

Pentru răceală şi viroze – Spray Antiviral şi/sau Esberitox tablete masticabile

Herpes (foarte frecvent în primul trimestru de sarcină) – Antiherpes roll-on

Nas înfundat (fiziologic în sarcină) – GripStop

Rinita de sarcina –Rinopanteina si  GripStop

Durere de gât-  Spray Antiviral administrat împreună cu Esberitox tablete

Sângerarea nazală în sarcină – Emofix şi Rinopanteină

Alergie – Narivent şi Rinopanteină

Diaree, tulburări de tranzit – Compliflora

Hiposmie post COVID – Narivent, Rinopanteină, Rinogermina

Constipaţie – MidroTee (în cantitate redusă la recomandarea medicului)

Toate produsele noastre, testate clinic, le puteți găsi în farmacii şi în magazinul nostru online farmaciile3f.ro

Subliniem faptul că doar medicul poate ști ce medicament este sigur pentru femeia însărcinată. Nu vă automedicati și citiți cu atenție prospectul!