Utile

Răceală, gripă sau COVID-19?

Răceala, gripa și Covid-19 sunt cauzate de viruși diferiți, dar pot avea simptome similare. BBC a realizat un material în care explică diferențele dintre cele trei boli.

Simptomele clare pentru Covid-19

Majoritatea persoanelor care se simt bolnave din cauza coronavirusului vor avea cel puțin unul dintre simptomele cheie:

– temperatură mare;

– tuse persistentă;

– pierderea sau o modificarea mirosului sau gustului.

Tusea

Gripa apare brusc, iar bolnavii se confruntă adesea cu dureri musculare, frisoane, dureri de cap, oboseală, dureri în gât și nas înfundat. Și, întotdeauna, tuse.

Răcelile tind sa se dezvolte treptat și sunt mai puțin severe. Pe lângă tuse, la răceală apare și strănutul, durerea în gât și curgerea nasului. Febra, frisoanele, durerile musculare și durerile de cap sunt rare în cazul răcelilor.

Coronavirusul provoacă o tuse persistentă, iar bolnavii pot ajunge să tușească continuu timp de mai bine de o oră, sau să aibă crize de tuse.

Dacă ai deja o tuse provocată de o afecțiune cronică, cum ar fi bronhopneumopatia obstructivă cronică, aceasta se poate înrăutăți.

Ar trebui să te testezi pentru coronavirus dacă observi că a apărut o tuse nouă, persistentă.

Febra

Febra poate apărea atunci când corpul combate orice infecție – nu doar coronavirusul.

Dacă nu ai termometru, verifică dacă ești fierbinte la atingere în zona pieptului sau pe spate. Este puțin probabil să faci febră în cazul unei răceli. Deci, deși febra este un simptom cheie al coronavirusului, ar putea fi vorba de gripă sau o altă infecție.

Dacă ai temperatură ridicată, este recomandat să faci un test pentru coronavirus.

Pierderea mirosului sau gustului

Acestea sunt simptomele cheie ale infecției cu coronavirus și înseamnă că ar trebui să faci un test. Chiar dacă nu te simți rău, trebuie să faci un test pentru a evita riscul răspândirii coronavirusului.

Strănutul

Strănutul nu este un simptom al coronavirusului și, cu excepția cazului în care ai și febră, tuse sau pierderea mirosului și gustului, nu ai nevoie de un test.

Nas care curge

Pe măsură ce ne apropiem de iarnă, vor apărea tot mai multe cazuri de răceală. Însă autoritățile sanitare spun că dacă ne curge nasul, nu este un motiv întemeiat pentru face testul de Covid-19. Datele dintr-o aplicație care a monitorizat simptomele Covid-19 raportate de utilizatorii din Marea Britanie, sugerează că sunt mai rare simptomele respiratorii la copii, care sunt mai susceptibili să sufere de febră, dureri de cap, oboseală și erupții cutanate.

Stare de rău

Pacienții cu coronavirus au o gamă largă de simptome, care pot fi mai ușoare, ușoare sau severe, iar unele persoane pot fi asimptomatice. Însă și acestea pot fi contagioase. Simptomele apar de obicei după cinci zile de la expunerea la coronavirus, însă durata se poate întinde până la două săptămâni.

Senzația că ți se taie respirația poate fi un semn al unei infecții cu coronavirus mai grave. Dacă ai probleme respiratorii, contactează online medicul de familie sau DSP-ul de care aparții.

Din Kitul nostru anti-COVID-19 fac parte

ESBERITOX, imunomodulatorul natural cu tradiție de 90 de ani în medicina germană, care stimulează anticorpii la nivelul orofaringelui

SPRAY ANTIVIRAL   cu quercetină pentru prevenție, el fiind dovedit clinic ca antiviral (pentru virusul herpetic)

GRIPSTOP, picături sau spray, cu lactoferină datorită în principal lactoferinei din compoziție și a efectului ei protector pentru mucoasa nazală

Iar pentru hiposmia (pierderea mirosului) din Covid-19, se recomandă Narivent, datorită efectului puternic antiinflamator.

Produsele noastre le găsiţi în farmacii sau, la preţ de importator, cu un singur click, aici www.farmaciile3f.ro