Utile

Fitoterapia in producerea medicamentelor moderne

Fitoterapia este folosita de 85% din populația lumii in scop curativ. Conform Organizației Mondiale a Sanatații (OMS), 45% din medicamentele moderne au la baza extracte vegetale active.

Fitoterapia este stiinta care testeaza datele oferite de medicina naturista traditionala. Valideaza proprietatile curative ale plantelor si probeaza clinic ca efectul terapeutic are loc si la nivelul organismului pacientului. In ultimii ani, fitoterapia a facut pasi uriasi. In timp, testele clinice efectuate au demonstrat existenta proprietatilor curative ale anumitor plante. Numeroase cercetari experimentale se realizeaza in vivo sau in vitro pentru a se evidentia efectul si proprietatile active din plante si pentru a se stabili dozajul cel mai corect petnru care o planta este indicat. Si, nu in utimul rand, pentru a se stabili efectele adverse pe care o planta, chiar si cunoscuta, le poate provoca.

Fara efecte secundare

In unele state precum Germania, medicii au integrat fitoterapia in practica medicala. Iar acest lucru s-a intamplat dupa ce studiile clinice au demonstrat ca efectul terapeutic al produselor din plante de calitate sunt similare celor de sinteza, dar fara efectele secundare ale acestora.

Pentru a evita orice risc, este indicat sa ne informam temeinic inainte de a utiliza un tratament naturist. Iar lucrul pe care trebuie sa il urmarim cu mare atentie este referitor la faptul daca acel tratament si plantele medicinale utilizate au o sustinere stiintifica dovedita. De asemenea, este indicata consultarea unui medic inainte de initierea unui tratament naturist. Iar precautii speciale trebuie luate in cazul copiilor, femeilor insarcinate sau a persoanelor care sufera de afectiuni cronice.

Nu este adevarat ca produsele de plante sunt inofensive. Din contra, daca ele nu sunt controlate, sursa plantelor nu este cunoscuta, extractia nu e standardizata, ele pot face chiar foarte rau. De aceea este datoria noastra sa verificam ca ceea ce folosim sau administram copiilor este foarte bine verificat si documentat.