Utile

Tratament naturist – 10 greseli de abordare

Multi dintre noi percep medicina naturista ca pe o metoda de vindecare in cadrul careia accepta o varietate nelimitata de plante si produse.  Fara a se gandi la efectele adverse pe care acestea le pot avea acestea.

Un tratament naturist eficient este cel informat, documentat si, cel mai de dorit, recomandat de un specialist. In cazul in care aceste specialist nu este un medic, atunci acest tratament naturist trebuie adus la cunostinta medicului curant. Mai ales atunci cand ne este recomandat un tratament medicamentos in paralel.

Greseli frecvente

1. Nu toate plantele sunt utile. Unele dintre ele sunt total contraindicate pentru diverse boli. Altele nu ar trebui luate pentru o perioada lunga de timp. Exista remedii naturale care pot fi chiar otravitoare. De exemplu, extractul de zmeur, baut pentru mai mult de trei zile ca adjuvant antiinflamator, poate duce la distrugerea tesutului renal.

2. Efectul tratamentului pe baza de plante nu este benefic pentru toata lumea. De exemplu, persoanele cu probleme de somn aparute pe fond psihic, in cazul consumului de plante excitante ale sistemului nervos, isi pot agrava boala.

3. Plantele au efecte secundare. De exemplu, consumul prelungit de „lemn dulce” conduce la eliminarea rapida a calciului din organism. Pot aparea astfel tetanii severe si crize de spasmofilie.

4. Un om poate fi si otravit de la unele plante. In anumite cazuri, fiecare planta luata in supradoza poate produce o stare de toxicitate in organism.

5. Nu toate plantele pot fi utilizate in cazul copiilor, iar unele dintre ele pot fi la fel de toxice ca medicamentele de sinteza.

6. Stim ca usturoiul este recomandat ca un antibiotic natural, insa consumul sau in exces poate conduce la distrugerea microflorei intestinale. Totodata, consumul de usturoi pe stomacul gol poate cauza gastrita.

7. Mierea nu este tamaduitorul perfect. Cu toate ca se recomanda in diverse afectiuni, fiind considerata un fel de panaceu. Ea nu poate vindeca raceala, ci numai in faza incipienta a bolii poate ajuta organismul in lupta de respingere a virusului. De asemenea, mierea poate provoca reactii alergice, mai ales la copii.

8. Trebuie stiut ca plantele completeaza cu succes tratamentul medicamentos. Dar renuntarea la tratamentul alopat si continuarea cu un tratament naturist il face pe acesta din urma ineficient. Este ca in cazul unui tratament cu antibiotice, in cadrul caruia asocierea unei combinatii naturiste poate creste efectele tratamentului. (vezi Esberitox in asocierea tratamentului cu antibiotic in cistita sau alte infectii bacteriene).

9. Tratamentul cu remedii naturiste nu trebuie sa fie considerat o justificare pentru a nu merge la medic.

10. Traditia spune ca cel mai eficient remediu impotriva tusei sunt ceaiurile pe baza de plante. In realitate, insa, tusea poate fi atat de diferita( uscata, cronica, astmatica) incat numai sfatul unui specialist poate stabili tratamentul corect pentru o astfel de afectiune.